Heidi Ekholm-Talas - Yrittäjän ja perheiden asialla politiikassa Äiti Yrittää valtuustoon

Kaupunki yritysmyönteiseksi kumppaniksi

Kaupunki ei saa kilpailla yrittäjän kanssa. Kaupungin omat liikelaitokset eivät saa pyrkiä markkinoille, joilla on toimivia yrityksiä ja kilpailua. Ongelmia ei olisi, jos liikelaitoksia koskisivat samat säännöt kuin yrityksiä. Niitä kuitenkin verotetaan kevyemmin ja ne saavat tarvittaessa kaupungilta avustusta verovaroista. Kilpailutuksissa liikelaitokset voivat siis käyttää alempia tuotantohintoja kuin yritykset. Usein virkamiesten valmistellessa esityksiä viimeisenä vaihtoehtona on ulkoistaminen yksityisyrittäjille. Olen pohtinut ja kysellyt, että mistä tämä johtuu. Tilanne johtuu selvästi tiedon puutteesta, mutta varmasti myös asenteesta. Yrittäjät ovat usein kaukana virkamiesten jokapäiväisestä elämästä, toki poikkeuksiakin varmasti löytyy. Yrittäjäjärjestöjen ja kaupungin yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, mutta ei riitä, että kaupungin johtavat virkamiehet tunnustavat yrittäjyyden merkityksen. Tämä asenne pitää jalkauttaa valmistelevien virkamiesten luo ja siinä on vielä paljon tekemistä. Monesta suunnasta kuulee, että ensimmäiseksi pohditaan aina palkataanko joku kaupungin palvelukseen hoitamaan tiettyä tehtävää vai perustetaanko sitä varten oma liikelaitos. Viimeiseksi, jos ollenkaan harkitaan, ulkoistamista ja selvitetään markkinoilla olevat yritykset. Tämä toimintatapa tulee kaupungille kalliiksi ja kaiken lisäksi laatukin on usein kyseenalaista. Onneksi ulkoistaminen lisääntyy koko ajan ja hyvät kokemukset kannustavat siihen. Moni on kertonut palvelun laadun ja nopeuden parantuneen ulkoistamisen johdosta, kun ei tarvitse enää toimia jäykän byrokratian kautta. Kaupunki säästäisi pitkän pennin tehostamalla toimintojaan, keventämällä byrokratiaa ja ennen kaikkea ulkoistamalla palvelujaan. Kaupunki hyötyisi myös verovarojen muodossa yrittäjyyden edistämisestä.

Mutta miten sitten pk-yritykset pääsisivät paremmin käsiksi julkisiin hankintoihin? Tällä hetkellä valinta kilpailutuksen jälkeen kohdistuu monesti suureen yritykseen. Ehkä ajatellaan, että päästään itse helpommalla kun ei lähdetä edes kokeilemaan pk-yritystä. Epäillään resursseja ja toimitusvarmuutta. Väittäisin kuitenkin, ettei pk-yritys edes lähde mukaan kilpailutukseen, jos resurssit eivät ole kunnossa. Valitsemalla myös pienempiä yrityksiä toimittajiksi voidaan Suomeen saada rakennettua uusia menestystarinoita. Niitä maamme nimittäin kipeästi kaipaa. Yrittäjyyden arvostus nousee kohisten ja nuoret kaipaavat esimerkkejä ja kannustusta. Mikä onkaan parempi kannustin, kuin nähdä suomalaisten yrittäjien menestyvän.

Tämän kaiken vuoksi on ensiarvoisen tärkeää saada yrittäjiä ja yrittäjähenkisiä ihmisiä valtuustoon ja lautakuntiin laajentamaan virkamiesten tietoisuutta eri mahdollisuuksista. Helsingin kaupungilla on nyt oiva mahdollisuus lunastaa lupauksensa sloganinsa mukaisesti "Kaupunki yritysmyönteiseksi kumppaniksi". Tätä samaa ajatusta toivoisin edistettävän jokaisessa Suomen kunnassa. Tulevissa kunnallisvaaleissa on huomattava määrä yrittäjäehdokkaita. Haastan teidät kaikki nostamaan mahdollisimman monta yrittäjää valtuustoon päättämään asioista sekä edistämään yrittäjyyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat