Onko lastemme turvallisuus päiväkodissa oikea säästökohde?

Ylen vaalikoneessa oli videokysymys “Minkä asian mullistaisit kunnassasi”. Vastasin päiväkotiarjen. Haluan avata vastausta tässä vähän syvemmin. Päiväkotiarki on juuri nyt meidän perheessä isossa roolissa. Kirjoitin aiemmin aiheesta täällä otsikolla Mikä on riittävä määrä hoitajia päiväkodissa. Se on tärkeimpiä asioita koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta, koska lapsissa on tulevaisuus.

Päiväkodin henkilökunnan jaksaminen avainasemassa

Vaikka ensimmäinen viikko kuopuksen kanssa herätti huolta tasoittui tilanne vakituisen henkilökunnan ollessa vastuussa. Lastemme kunnallinen päiväkoti on ihana paikka. En pysty sanoin kuvaamaan sitä kiitollisuuden määrää jota koen päiväkodin henkilökuntaa kohtaan. Tässä päiväkodissa henkilökunnan vaihtuvuus on pientä ja moni on ollut siellä jo pitkään. Se näkyy tunnelmassa ja huolenpidossa lapsia kohtaan. Luottamuksellinen ja avoin keskusteluyhteys vanhempien ja hoitohenkilökunnan välillä on tärkeää.

Monessa päiväkodissa tilanne on huono

Kun on lukenut Meidän Perhe -lehden kyselyn, jossa 735 päiväkodissa opettajana tai lastenhoitajana työskentelevää vastasi on todettava, että tilanne ei ole hyvä kaikkialla. 706, eli 96 prosenttia heistä sanoi, että varhaiskasvatus ja päivähoito on säästämisen takia huonompaa kuin ennen. 

Jutussa kerrotaan seuraavasti “Ongelmat toistuvat jotakuinkin samanlaisina noin 700 vastauksessa: Sijaisia ei oteta tai saada, joten usein ryhmissä on liian vähän aikuisia. Erityistä tukea tarvitsevat lapset eivät saa avustajaa, ja tarvitsevat siksi ryhmän yhden aikuisen huomion. Hiljaiset ja sopeutuvat lapset jäävät vaille huomiota. Aamuisin ja iltapäivisin aikuisia on ryhmän kanssa yksi tai kaksi, lapset joutuvat olemaan hetkiä yksin ja tapaturmia sattuu. Yhdellä kasvattajalla voi olla vastuullaan 13 puolipäivähoidossa olevaa lasta. Tavarat ovat rikki, tarvikkeet lopussa, patjat moneen kertaan pissattu ja tilat liian pieniä. Lapsille ei riitä tuoleja tai lokeroja.”

Vanhempien ei pitäisi pelätä lastensa puolesta

Erityisesti kyselyssä minua huolettaa tapaturma-alttius. On järkyttävää jos vanhemmat joutuvat pelkäämään lastensa puolesta päiväkodissa. Pelko vaikuttaa vanhempien tuottavuuteen työssä ja myös terveyteen. Jatkuva stressitila ei ole hyvä ja aiheuttaa pitkittyessään monenlaisia terveyshaittoja. Hoitajamitoitus on asia mistä ei saa tinkiä. Lapset ovat elämän tärkein asia ja heissä on tulevaisuus. Heille pitää tarjota parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään. Olen varma, että kunnilla on paljon parempia säästökohteita, kuin lastemme turvallisuus.

Lahjoitusten avulla tavaroita päiväkodeille

Koskien tavaroiden ja tarvikkeiden laatua yritykseni lahjoitti juuri lastemme päiväkotiin ison määrän kalusteita, tavaroita ja leluja. Uskon, että aktiivisesti lahjoittajia hakemalla löytyisi hyväkuntoista tavaraa päiväkoteihin. Tietysti moni saattaa ihmetellä eikö kaupunki järjestä johtajalle uutta työpöytää tai lapsille leluja. Usein myös vanhempien toimikunta kerää rahaa, jotta lapsille saadaan uusia leluja. Tavaraa tärkeämpää on kuitenkin ilmapiiri ja turvallisuus.

Uupunut hoitaja ei jaksa hoitaa lapsia kunnolla

Yksi vastaaja sanoo kyselyssä “Paikkaa sylissä ei riitä kaikille tarvitseville.” Lastemme päiväkodissa on syliä riittänyt ja ulkonakin onneksi kaikki hoitajat huolehtivat tarvittaessa eri ryhmien lapsista. Mediassa oli juttu, jossa oli pieni lapsi jätetty yksin itkemään aidan viereen ja hoitaja oli kommentoinut ohikulkijalle, ettei lapsi ole hänen ryhmässä. Jos jossain päiväkodissa on tuollainen kulttuuri pitää siihen puuttua samantien. Täytyy olla aika tunnekylmä ihminen, joka ohittaa pienen itkun noin. Väistämättä herää kysymys, onko tämän päiväkodin henkilökunta niin uupunutta, ettei jaksa reagoida lapsen hätään? Liian tiukat hoitajamitoitukset johtavat tuollaiseen ja se ei ole kenenkään etu. Ei lasten, ei vanhempien eikä hoitajien. Hoitajille pitää taata työolot, joissa jaksetaan pitää lapsista huolta.

Mihin Kokoomus on ollut vaikuttamassa aiemmin?

Helsingissä on yksimielisesti, päätetty, että Helsingissä ei koroteta päivähoitomaksuja. Maksut ovat jo nyt monille perheille todellinen kannustinloukku. Maksuja pitäisi pikemminkin laskea, kuten Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on todennut. Maaliskuun alussa kaikkein pienituloisimpien perheiden maksut alenivat. Helsingissä on ollut vuodesta 2008 käytössä pääkaupunkiseudulla ainutlaatuinen 40 euron sisaralennus ja tästä pidämme myös jatkossa kiinni. Samoin on yhdessä päätetty, että Helsingissä ei oteta käyttöön lain sallimaa mahdollisuutta kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja. Pienet ryhmäkoot takaavat lapsille turvallisen ympäristön kasvaa ja antavat aikuisille turvallisen työskentely-ympäristön. Myöskään subjektiivista päivähoito-oikeutta ei Helsingissä rajata.

Haluan olla osaltani vaikuttamassa varhaiskasvatukseen ja lastemme arkeen päiväkodissa, joka vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin.

heidiekholmtalas
Kokoomus Helsinki

Helsingin kaupungin varavaltuutettu vuodesta 2008, Työväenopiston johtokunnan puheenjohtaja
• Syntynyt 1975
• Äiti, yrittäjä, toimitusjohtaja, järjestöaktiivi
• Vuoden 2007 nuori helsinkiläinen yrittäjä
• Luottamustehtäviä aiemmin politiikassa: kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja, HSY:n hallituksen jäsen, liikuntalautakunnan jäsen, kulttuurilautakunnan jäsen
• Äiti yrittää bloggaaja ja tubettaja
• LIB - Ladies In Business verkoston perustajajäsen
• Harrastukset: eläinsuojelu, koirat, matkailu, puutarhanhoito, mökkeily, lukeminen, valokuvaus, verkostoituminen, SOME

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu