Mikä on riittävä määrä hoitajia päiväkodissa?

Olen ollut nyt vajaan viikon kuopukseni mukana päiväkodissa ja nähnyt omin silmin miten homma toimii. Ensinnäkin syvä kumarrus kaikille päiväkodissa työskenteleville. Teette mittaamattoman arvokasta työtä. Esikoisella on pian kolme vuotta päiväkotiuraa takana ja olen kiitollinen siitä rakkaudesta ja huolenpidosta, mitä hän saa osakseen. Joka ikinen häntä hoitanut tekee työtä suurella sydämellä ja aidosti välittäen. Tunnelma on ollut aina hyvä ja rauhallinen. Itse en pystyisi tekemään tuota työtä. Lapsilauman kanssa työskentely vaatii omanlaisiaan voimavaroja ja pitkää pinnaa. Pelkkä ajatus kymmenien lasten vaipan vaihdosta, pukemisesta, riisumisesta, ohjaamisesta ja nukuttamisesta saa stressitason nousemaan. Kiitos siis kaikille hoitotyötä tekeville. Työntekonne edellytyksiä pitää parantaa kaikin mahdollisin tavoin.

Kuopuksen ryhmässä on 8 lasta, jotka ovat iältään 1-2. Homma pyörii kahden hoitajan avulla. Se on liian vähän. Kun yhdeltä vaihdetaan vaippoja on yhdellä seitsemän holtittomasti liikkuvaa taaperoa vastuullaan. Seurasin hommaa silmät pyöreänä ja osallistuin lasten nostamiseen ja sylittelyyn. Miten kukaan jaksaa tuota työtä päivästä toiseen liian pienillä resursseilla? Kun esikoinen aloitti oli ryhmässä muistaakseni 11 lasta ja 3 hoitajaa. Homma toimi paljon paremmin. 

Eteeni tuli lause "Panostus ryhmäkokojen pienentämiseen maksaa myöhemmin itsensä takaisin myöhemmän kehityksen ongelmien vähentymisenä. Panostus lapsen varhaisiin vaiheisiin on sijoitus tulevaisuuteen." Tämä on varmasti totta, mutta sitäkin tärkeämpää on hoitajien määrä suhteessa lapsiin. Isompien osalta pärjää pienempi määrä hoitajia ja ryhmän ollessa pieni pystytään huomioimaan lapsia yksilöllisemmin. Alle kaksivuotiaiden osalta tarvitaan enemmän hoitajia lapsia kohden. Minimi on mielestäni yksi hoitaja kolmea lasta kohden tai vähintään kolme hoitajaa ja isompi ryhmä.

Varhaiskasvatus on luonnollisesti yksi tärkeimpiä kiinnostuksen kohteitani kunnallispolitiikan saralla omasta elämäntilanteestani johtuen. Tässä blogissa otan kantaa asioihin tulevien kunnallisvaalien alla. Tervetuloa keskustelemaan.

heidiekholmtalas
Kokoomus Helsinki

Helsingin kaupungin varavaltuutettu vuodesta 2008, Työväenopiston johtokunnan puheenjohtaja
• Syntynyt 1975
• Äiti, yrittäjä, toimitusjohtaja, järjestöaktiivi
• Vuoden 2007 nuori helsinkiläinen yrittäjä
• Luottamustehtäviä aiemmin politiikassa: kiinteistölautakunnan varapuheenjohtaja, HSY:n hallituksen jäsen, liikuntalautakunnan jäsen, kulttuurilautakunnan jäsen
• Äiti yrittää bloggaaja ja tubettaja
• LIB - Ladies In Business verkoston perustajajäsen
• Harrastukset: eläinsuojelu, koirat, matkailu, puutarhanhoito, mökkeily, lukeminen, valokuvaus, verkostoituminen, SOME

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu