Heidi Ekholm-Talas - Yrittäjän ja perheiden asialla politiikassa Äiti Yrittää valtuustoon

Mikä on riittävä määrä hoitajia päiväkodissa?

  • Mikä on riittävä määrä hoitajia päiväkodissa?

Olen ollut nyt vajaan viikon kuopukseni mukana päiväkodissa ja nähnyt omin silmin miten homma toimii. Ensinnäkin syvä kumarrus kaikille päiväkodissa työskenteleville. Teette mittaamattoman arvokasta työtä. Esikoisella on pian kolme vuotta päiväkotiuraa takana ja olen kiitollinen siitä rakkaudesta ja huolenpidosta, mitä hän saa osakseen. Joka ikinen häntä hoitanut tekee työtä suurella sydämellä ja aidosti välittäen. Tunnelma on ollut aina hyvä ja rauhallinen. Itse en pystyisi tekemään tuota työtä. Lapsilauman kanssa työskentely vaatii omanlaisiaan voimavaroja ja pitkää pinnaa. Pelkkä ajatus kymmenien lasten vaipan vaihdosta, pukemisesta, riisumisesta, ohjaamisesta ja nukuttamisesta saa stressitason nousemaan. Kiitos siis kaikille hoitotyötä tekeville. Työntekonne edellytyksiä pitää parantaa kaikin mahdollisin tavoin.

Kuopuksen ryhmässä on 8 lasta, jotka ovat iältään 1-2. Homma pyörii kahden hoitajan avulla. Se on liian vähän. Kun yhdeltä vaihdetaan vaippoja on yhdellä seitsemän holtittomasti liikkuvaa taaperoa vastuullaan. Seurasin hommaa silmät pyöreänä ja osallistuin lasten nostamiseen ja sylittelyyn. Miten kukaan jaksaa tuota työtä päivästä toiseen liian pienillä resursseilla? Kun esikoinen aloitti oli ryhmässä muistaakseni 11 lasta ja 3 hoitajaa. Homma toimi paljon paremmin. 

Eteeni tuli lause "Panostus ryhmäkokojen pienentämiseen maksaa myöhemmin itsensä takaisin myöhemmän kehityksen ongelmien vähentymisenä. Panostus lapsen varhaisiin vaiheisiin on sijoitus tulevaisuuteen." Tämä on varmasti totta, mutta sitäkin tärkeämpää on hoitajien määrä suhteessa lapsiin. Isompien osalta pärjää pienempi määrä hoitajia ja ryhmän ollessa pieni pystytään huomioimaan lapsia yksilöllisemmin. Alle kaksivuotiaiden osalta tarvitaan enemmän hoitajia lapsia kohden. Minimi on mielestäni yksi hoitaja kolmea lasta kohden tai vähintään kolme hoitajaa ja isompi ryhmä.

Varhaiskasvatus on luonnollisesti yksi tärkeimpiä kiinnostuksen kohteitani kunnallispolitiikan saralla omasta elämäntilanteestani johtuen. Tässä blogissa otan kantaa asioihin tulevien kunnallisvaalien alla. Tervetuloa keskustelemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Reijo Jokela

"Alle kaksivuotiaiden osalta tarvitaan enemmän hoitajia lapsia kohden. Minimi on mielestäni yksi hoitaja kolmea lasta kohden"
Ollaan jo täydellisessä järjettömyydessä. Esim. kolmen siivooja yh:n lasten hoidon palkkakustannus on huomattavasti suurempi, kuin heidän nettoansionsa. Onko tällaisessa ihan oikeasti jotakin järkeä?

Pekka Pylkkönen

Varmaan se optimimitoitus ei ole lapsesta toiseen tai ajassa vakio. Luulisi että tehokkainta olisi jos osa hoitajista pystyisi sujuvasti siirtymään huoneesta ja ryhmästä toiseen sen mukaan mikä tarve milloinkin on. Samalla toimintoja voisi rytmittää; esimerkiksi syödään ja nukutaan eri aikoihin eri ryhmissä.

Voihan siellä olla jo jotain tälläistä, mutta ainahan prosesseja voi kehittää.

Yleensä kun sanotaan että koko valtakunnassa ja aina yhdelle lapselle pannaan x hoitajaa, se tarkoittaa että jollain on liikaa joskus ja toisella liian vähän toisena hetkenä. Monella alalla pyritäänkin tuollaisesta ylhäältä sanellusta bulkkiajattelusta pois ja siirtymään älykkääseen ja joustavaan toimintaan.

Reijo Jokela

Tuo lienee totta. Kuitenkin on niin, että jossakin tulee raja vastaan jolloin toiminta ei ole enää taloudellisesti järkevää. Kun tuon päivähoidon kustannukset kerran karkaavat järjettömyyksiin, niin eikö olisi aika keskitty parantamaan kotona lapsiaan hoitavien äitien asemaa, niin, että kotihoito tulisi heille järkeväksi vaihtoehdoksi. Tuollahan resurssimitoitus on kunnossa. Jos kolmen lapsen hoitamiseen tarvitaan kahden ihmisen työpanos ja sen toimesta vapautuu kolme ihmistä työmarkkinoille, niin tuo homma ei ole kustannuksiltaan eikä muiltakaan osin enää mitenkään järkevää touhua. Kansantaloudellisesti toiminta on suurtyöttömyyden aikana hullua, etenkin kun ajattelee, että sitten lapset haetaan töiden jälkeen väsyneinä kotiin.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Todellakin...prosesseja voi kehittää! Valitettavasti päivähoitoala on jäänyt tosi kauas siitä kehityksestä. mikä olisi pitänyt tapahtua jo kauan sitten. Hinta - laatusuhde näiden palvelujen osalta on täysin hukassa...rahasta ei saa puhua, koska sitä pidetään epäeettisenä. Oletus, että mitä enemmän aikuisia ja mitä vähemmän lapsia, sitä parempaa "hoitoa" ja varhaiskasvatusta ei ole tätä päivää.

Käyttäjän heidiekholmtalas kuva
Heidi Ekholm-Talas

Kyse on nyt aivan pienimmistä ja ehkä vuoden ajanjaksosta, jolloin tarvitaan enemmän silmäpareja. Uskoisin tarpeen olevan marginaalinen kokonaisuuden kannalta. Opiskelijoita ja harjoittelijoita voi hyödyntää myös. En usko kustannusten karkaavan käsistä tässä yhteydessä. Kaikki äidithän eivät ole pienipalkkaisia yksinhuoltajia, joihin viittaat. Hoitoraha on keskimäärin 600€ brutto ja varmaankin jotain tukia pienituloiset perheet saavat lisäksi. Keskituloiset eivät saa tukia, eivätkä välttämättä pärjää hoitorahalla. Töihin on siis palattava. Osa äideistä haluaa pysyä myös työelämässä ja se kaikille sallittakoon. Itse olen yrittäjä ja olisi sula mahdottomuus hoitaa lasta kotona monta vuotta, kun yrittäjä on usein vastuussa muidenkin palkoista. Yrittäjä on aina vastuussa yrityksestään ja hoitaa firman asioita lapsi kainalossakin. Jokainen vanhempi haluaa lapselleen turvallisen hoitopaikan ja hoitajien määrä tulee olla tasolla, jolla lapsia pystytään valvomaan kunnolla.

Reijo Jokela

"Opiskelijoita ja harjoittelijoita voi hyödyntää myös".
Opiskeluunhan liitty jo nyt orjatyöjaksot. Pitäisikö näitä vielä pidentää?
Kustannusten karkaamisella tarkoitin sitä, että ei ole järkevää lisätä loputtomasti kustannuksia tuolla päivähoitopuolella, jos halvemmaksi ja järkevämmäksi tulisi suosia kotihoitoa, eli korottaa noita tukia.
Meillähän on sama ilmiö vanhusten kohdalla. Omaishoitaja tuet ovat täydellisen naurettavalla tasolla ja vanhukset laitetaan vanhuskuivaamoihin, joissa kustannukset ovat kuitenkin muutaman tonnin kuussa. Eikö olisi järkevämpää suosia kotihoitoa, jos se tulee halvemmaksi. Silläkin uhalla, että joku tienaa sillä ja ilmaisen/pilkkahintaisen työvoiman tarjonta hieman pienenee.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

"Kuopuksen ryhmässä on 8 lasta, jotka ovat iältään 1-2. Homma pyörii kahden hoitajan avulla. Se on liian vähän. Kun yhdeltä vaihdetaan vaippoja on yhdellä seitsemän holtittomasti liikkuvaa taaperoa vastuullaan." Näitä toimimattomia tilanteita on pilvin pimein päivähoidossa, koska meidät on "aivopesty" uskomaan, että ns "pienet ryhmät" siis muutama samaa ikäluokkaa oleva lapsi eristettyinä toisistaan omiin osastoihin on se "parasta lapselle".

Olen ollut vuosia töissä päiväkodissa, jossa lapsia ei eristetty eri-ikäisten osastoihin, vaan koko toiminta perstui yhteisölliseen toimintatapaan. Lapsia oli riittävästi n 40 ja jokaisesta ikäluokasta (1-6v), jotta jokaiselle löytyi se ns oma kaveri. Aikuisia oli nykyisten suhdelukujen mukaan...siis ihan riittävästi heitäkin.

Lapsia ei liikuteltu yhtäaikaa massana mihinkään, vaan erilaiset tilat jakoivat lapset luonnostaan omiin juttuihin, omien kiinnostusten mukaan...aikuisten jakaantuessa lasten mukaan.

Päivähoito tarvitsee uudenlaista ajattelua, todellista hinta - laatu ajattelua. Uudenlaisilla toimintatavoilla saadaan myös merkittäviä säästöjä.

Käyttäjän TommiRuotsila kuva
Tommi Ruotsila

Ensimmäisessä kappaleessa hienosti perusteltu miksi tästä työstä pitäisi maksaa runsaasti enemmän palkkaa (vrt vaikka ekan luokan opettajaan, hyvin lähellä samaa touhua vaativuudessa Montessoripvkodissa), etenkin kun asiakas kokee saavansa palvelun noin laadukkaana, kehu ei vielä tuo hoitajalle luomuvoita gluteenittoman leivän päälle :).
Lapsen kehityksen herkkää aikaa jonka kokemukset vaikuttavat pitkälle aikuisuudessa.

nim. kokemusta pvkodeista lapsivarastosta priimaan.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Palkkaus on ilman muuta retuperällä, mutta kuka kuuntelee, kun ala ei uudistu. Ja kun puhutaan vain yhdestä näkökulmasta..ryhmäkoosta, niin kohta ryhmässä on enää yksi lapsi...sellaisenkin tarinan olen kuullut erään lapsen kohdalla. Kun aikuiset eivät ymmärtäneet mistä oli kysymys, niin lasta siirrettiin ja pidettiin vain pienemmässä ryhmässä, kunnes joutui leikkimään yksin osan päivästä.

Lisää kriittistä ajattelua omassa blogissani.

Pekka Pylkkönen

Mielestäni ei ole perusteltu. Kuka tahansa voi rakastaa työtään ja tehdä sen hyvin, millä tahansa alalla. Tämä palkkakeskustelu ei kuitenkaan johda mihinkään. Koska työn arvoa ei mitata markkinoilla, sille ei ole mitään oikeata hintaa. On vain ylhäältä saneltu palkkataso ja sen kanssa mennään.

Olisi aika toivottavaa että nykyisessä taloustilanteessa kukaan ei ainakaan ehdottaisin lisää rahaa mihinkään julkiseen kohteeseen samalla kertomatta mistä se summa leikataan. Sitten voidaan käydä kysymässä leikkauksen kohteella että mitä mieltä hän on asiasta.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Lastenhoitajan palkka on kyllä niin pieni, ettei siinä ole yhtään leikkaamisen varaa. Jokaisella on myös kädet täynnä työtä, ettei minkäänlainen töiden organisointi ja järkeistäminen enää auta. Ainoa keino on hoitopaikkojen vähentäminen, jota voidaan kysyä pienten lasten vanhemmilta. Tämä tarkoittaisi paluuta 70-luvulle, jolloin omat lapseni olivat pieniä, eikä hoitopaikkoja saanut mistään. Näin itsekkään eläkeläisen kannalta tämä olisi aivan hyvä ratkaisu!

Pekka Pylkkönen

Siinä olen samaa mieltä että palkka on hyvin pieni. Sama koskee monesti myös lastentarhanopettajia. Silti julkisen duunin palkankorotuksen perusteeksi ei riitä se että joku tekee työnsä sydämellä.

Helsingissä päivähoitopaikka maksaa reilun tonnin per lapsi per kuukausi. Yksi hoitaja 7 lapsella tuo taloon pyöreästi kymppitonnin. Jotenkin sitä kuvittelisi että tuolla rahalla päiväkodin pyörittäminen olisi melko helppoa puuhaa. Tai jos päiväkoti ei tähän pysty, pitää varmaan ruveta miettimään muita tapoja hoitaa ja kasvattaa lapsia.

No, tänään muksu on kipeä ja vietämme räkänokkaista kotipäivää yhdessä. Onpahan hoitajilla vähän kevyempi päivä.

Reijo Jokela

"Helsingissä päivähoitopaikka maksaa reilun tonnin per lapsi per kuukausi".
http://www.hs.fi/kotimaa/a1453346957687

Pekka Pylkkönen

Veronmaksajat maksavat sen lähes kokonaan. Maksua se on verojen kautta maksaminenkin :)

Yksityiset päiväkodit toimivat muuten keskimäärin jopa kolmanneksen pienemmillä kustannuksilla. Toki toiminnassa voi olla eroja jotka selittävät sen. En tiedä.

Reijo Jokela

Puhutaan siis kustannuksista. Siinä tapauksesa en usko millään, että tuo 1000 euroa riittää. epäilisin, että kaikkine kustannuksineen ollaan yli kahdassa tonnissa noiden pienimpien osalta, jos siellä on kerran yksi hoitaja neljää lasta kohden.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #15

Joku vuosi takaperin taisi olla sellainen summa keskimäärin kuin 72 euroa/päivä.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #16

Tuollaiset kustannuksethan ovat jo vastaanottokeskus luokkaa. Onko suomalaislasten kohdalla varaa tuollaiseen?

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Yksityisten päiväkotien päivähoitomaksuihin saa (tai on saanut?) kotihoidontukea. Liittyisiköhän siihen?

Toimituksen poiminnat